میخکوب و منگنه کوب بادی نسبت به ابزارهای شارژی یا برقی ، ساختار ساده تری دارند و در نتیجه کار با آنها راحت است. ابزارهای بادی یا پنوماتیک برای خط تولید یا صنعت مونتاژ کاربرد دارند. همچنین استهلاک آنها در مدت طولانی تری صورت می گیرد. با وجود تمامی این مزایا ، محدودیت در حمل و نقل یکی از نقایص آنها می باشد.
استفاده از ابزارهای بادی مقرون به صرفه است. این ابزارها بسیار متنوع است بطوری که ذکر نام آنها شاید خسته کننده باشد. این ابزارها پرقدرت و کم هزینه می باشند که در صنایع و کارگاه های تولیدی مورد استفاده قرار می گیرند. ابزارهای پنوماتیک میخکوب و منگنه کوب بادی نیز یکی از زیر مجموعه های ابزارهای بادی محسوب می شوند. خود آن ها نیز به چندین نوع تقسیم بندی می شوند.
نحوه عملکرد میخکوب و منگنه کوب بادی
میخکوب و منگنه کوب بادی بواسطه هوای فشرده تغذیه می شوند که این هوای فشرد در اثر تراکم ، حاوی قطرات آب می شود. بنابراین لازم است از واحد مراقبت و فیلترهای مخصوص سر راه ورودی هوا استفاده کرد. قطعات داخلی میخکوب و منگنه کوب بادی در هنگام شلیک ، فشار و اصطلکاک زیاد را متحمل می شود. یکی از نکات مهمی که به کاربران ابزارهای پنوماتیک میخکوب و منگنه کوب بادی توصیه می شود استفاده از ۱۰ یا ۲۰ قطره روغن موتور در طی روز می باشد. باید در ورودی هوای فشرده ابزار ریخته شود تا عمر و راندمان دستگاه افزایش یابد.
البته باید توجه داشت که در این کار زیاده روی نشود. زیرا موجب نشت روغن در زمان شلیک و میخکوب کردن می شود. ابزارهایپنوماتیک میخکوب و منگنه کوب بادی به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- میخکوب اسکا SK
- میخکوب دو پایه
- میخکوب نواری
- میخکوب تیپو TIPO
- میخکوب تی T
- میخکوب کپسولی
- منگنه کوب نوک بلند
- استوپ بادی دو کاره
- میخکوب پشت قاب زن یا وی زن و پلاک زن
انواع میخ هایی که در ابزارهای پنوماتیک میخکوب استفاده می شوند :
- میخ های شانه ای. میخ هایی که با چسبی مخصوص، به صورت ضعیف و در یک ردیف، به یکدیگر چسبانده می شوند. به طوری که به سادگی قابل جداشدن هستند.
- میخ اس کا. نام دیگر میخ اس کا (SK) میخ گیج ۱۸گفته می شود که به شکل شانه ای عرضه می گردد.
- میخ تی پو. نام دیگر این آن، میخ گیج ۱۶ و به شکل شانه ای وارد بازار می شود.
- میخ تی ان. با نام دیگر میخ گیج ۱۴ که به شکل شانه ای عرضه می گردد.
- میخ دو پایه. این نوع میخ شباهت زیادی با میخ های دو پایه برق کارها وحتی منگنه دارد. اما خیلی بلند تر و به شکل شانه ای است.
- میخ پالت. گروهی از میخهای معمولی که مخصوص ماشینهای پالت سازی تهیه می شود و گیجهای گوناگون و شکل ساق قابل تغییر براساس نیاز مشتریان می باشد. برای مثال میخ های ساده یا دنده ای یا مته ای.
- میخ نواری. این نوع میخ دارای سر گِرد، با مفتولی برای مثال مسی، همچون قطار فشنگ بهم متصل می شوند. این نوارها به صورت دایره مانند، دور یک مرکز، پیچیده شده (چنبره ای شکل) و در خِشاب قرار می گیرند و به شکل نوار عرضه می گردند. این میخ ها به سه شکل نواری دنده ای، نواری ساده، و نواری مته ای وارد بازار می شوند.
تفاوت سه نوع میخ اسکا و تیپو و تی، در ابعاد و سایز است. در اسکا، طول سر ۹/۱ میلیمتر و در تی پو طول سر ۷/۲ میلیمتر و در تی ۵/۵ میلیمتر می باشد. تفاوت دیگر میخ در ضخامت و استحکام اتصالات مفتول ساق است که براساس ترتیب نام ها ، ضخامت آنها نیز زیادتر می شود.
انواع منگنه هایی که در ابزارهای میخکوب و منگنه کوب بادی استفاده میشوند :
- منگنه وی. این نوع منگه برای استفاده در قاب عکس ها مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل شباهت به حرف V انگلیسی بدین نام نامیده می شود.
- منگنه پلاک. این نوع منگنه بصورت صفحه ای و مستطیلی است که در پشت قابها از آن استفاده می شود. شکل های مختلفی با کاربری های متنوعی دارد. عرضه این محصول بصورت شانه ای می باشد.
کاربرد ابزارهای پنوماتیک – میخکوب و منگنه کوب بادی
- میخکوب بادی اسکا SK. درب ، پنچره ، انواع کابینت ، پارکت ، دیوارکوب ، چوب ، پلاستیک ، قاب عکس ، برایروکش های درب.
- میخکوبتیپو TIPO. چوب ، پلاستیک ، قاب عکس ، برای روکش های درب
- میخکوبتی T. درب ، پنچره ، انواع کابینت ، پارکت ، دیوارکوب
بخش های مختلف دستگاه منگنه زن :
- جای منگنه. این قسمت محل قرارگیری سوزن منگنه است و مثل کشو از قسمت پشت دستگاه خارج می شود.
- اهرم فشار دهنده. این بخش همیشه توسط یک فنر، سوزن های منگنه را به سمت دهانه خروجی هدایت می کند. این امر این امکان را فراهم می کند که بعد از خارج شدن یک سوزن ، یک سوزن دیگر جایگزین آنشود.
- ضامن پیچ تنظیم. با کمک این بخش می توانیم مقدار ضربه را تنظیم کنیم که سوزن منگنه با طول های مختلف در چوب کوبیده شود.
- اهرم ضربه زن. این بخش به سوزن منگنه ضربه زده و آن را در چوب فرو می کند. این بخش همیشه تحت فشار است. (این بخش در منگنه های بادی، تحت فشار هوای فشرده و در منگنه های دستی، تحت فشار فنر است)
انواع دستگاه منگنه زن ( مگنه کوب ) :
- مگنه زن دستی
- منگنه زن بادی
- منگنه زن برقی
منگنه زن دستی ( منگنه کوب دستی ) :
در این نوع مدل تمامی کارها با فیزیک بدنی انجام می شود. منگنه کوب دستی به خاطر قدرت تقریبا محدودی که یک فنر دارد، اصولاً در موارد زیر (حداکثر با سوزن به طول ۶ میلی متر) کاربرد دارد:
- در مواقع پرس کاری ، روکش را ثابت نگه می دارد.
- گوشه های قاب فارسی را ثابت نگه می دارد.
- نصب پشت بند کابینت و رویه کوبی.
منگنه زن بادی یا پنوماتیک
این مدل دستگاه با فشار هوا کار میکند و منگنه کردن از طریق اهرمی که در زیر انگشت تعبیه شده است انجام می شود. با در نظر گرفتن قدرت، منگنه کوب های بادی در میان منگنه زن های دیگر، قوی تر است. چون توانایی فرو کردن سوزن به طول بیش از ۸ میلی متر در چوب نرم را دارا می باشد. قدرت این نوع منگنه زن از هوای فشرده تامین می شود؛ درواقع هوا به وسیلۀ شیلنگ خاص (شلنگ تلفنی)، از کمپرسور به دستگاه منگنه زن انتقال می یابد.
بست های مخصوصی در انتها و ابتدای شیلنگ موجود است که یکی از آن ها به کمپرسور و دیگری به انتهای دستگاه منگنه زن وصل می شود. توانایی استفاده از منگنه های بلند، قابلیتی ایجاد کرده است که هنگام ساختن لوازمی که چسب نمی خورند ( مثل پالت های چوبی، لمبه کوبی سقف، جعبه بسته بندی تجهیزات، دیوارکوبی های چوبی، پارکت کف و رویه کوبی مبل) که از آن ها استفاده شود.
منگنه زن برقی
این نوع دستگاه با استفاده از جریان الکتریسیته کار می کند. منگنه زن برقی از لحاظ قدرت شبیه نوع دستی است با این تفاوت که با برق کار می کند. از منگنه زن برقی برای اتصال قطعاتی که زیر کار هستند و هیچ دیدی ندارند استفاده می شود. همچنین جهت جلوگیری از خارج شدن قطعات اتصال از محل خود به کار می رود.
برای خرید انواع منگنه کوب بادی می توانید به وبسایت فروشگاه مهد ابزار مرجعه کنید. برای مشاهده ی دیگر ترفند ها و آموزش های ابزار می توانید از بخش آموزش و ترفند مجله اینترنتی مهد ابزار استفاده کنید.